Månedens ildsjel – Amund Skaar-Hval

Månedens ildsjel i september, Amund Skaar-Hval, har vært engasjert i håndballavdelingen i et helt tiår. Det setter vi stor pris på.

Det er ikke sikkert du har hørt navnet, for Amund Skaar-Hval er ikke nødvendigvisden som stikker seg fram overalt. Men hvis du aldri har sett ansiktet, har du nok heller aldri vært i Bogafjellhallen. Tidlig ettermiddag, sen kveld, helg eller ukedag, inne på håndballflaten, ute i gangen, inne i møterommene – der har han vært nesten hver eneste dag året gjennom ti håndballsesonger – og der er han heldigvis fremdeles.

– Mitt engasjement startet som oppmann for eldstemann, da håndballavdelingen i Bogafjell idrettslag var ganske ung, og ikke veldig stor. Deretter ble jeg spurt om å hjelpe til på treningene for nestemann. Jeg innså raskt at tilbudet ungene i klubben får, blir aldri bedre enn det vi foreldre er villige til å legge i det, sier Amund Skaar-Hval.

Han har i en periode trent både Gutter 05 og Jenter 07. Og han er ansvarlig for spillerlisensen i klubben, sonesamlinger, samt sitter i klubbens håndballutvalg.

Amund er trener, Amund er leder for ungdomshåndballen, Amund fikser overganger, Amund fikser lisensene, Amund arrangerer sekretariatkurs, Amund har kontroll og hjelper til med alt andre håndballtrenere og lagledere har behov for. Og han freser fram og tilbake mellom Bogafjellhallen, Kleivane, Austrått og Giskehallen. 

– Amund Skaar-Hval er en av de aller viktigste personene i håndballavdelingen vår. Det er slike ildsjeler som han, ethvert idrettslag er helt avhengig av for å kunne gi et godt tilbud til medlemmene. Bogafjell idrettslag er veldig takknemlige for alt Amund er, og bidrar med, for oss. Han er en strålende fyr, sier daglig leder Arild Sværen.

Amund beskrives som en altmuligmann, og en som får ting gjort. Han leverer mye mer enn han snakker, og han er mange roller i en og samme person; trener, omsorgsperson, planlegger, gjennomfører, teoretiker, praktiker – han er hands on på alt innen håndball.

– Veldig mye har dreid seg om håndball de siste årene, noe familien sikkert har merket. Det går fort 7-10 timer hver uke på å holde ungdommene i gang, og planlegge treninger og kamper, anslår Amund.

Heldigvis sitter han også igjen med mange positive opplevelser gjennom sitt engasjement i idrettslaget.

– Jeg har vært så heldig å få følge egne og andres barn i utviklingen fra barn til ungdom, med både gleder, sorger, utfordringer og bekymringer. Og jeg har blitt kjent med mange ivrige og flinke håndballtrenere og bidragsytere i klubben. Samtidig begynner jeg å forstå hvor viktig oppgave idrettslaget har for folkehelsen –  ikke bare den fysiske, men også den mentale.

Derfor har Amund en oppfordring til foreldre som foreløpig står på sidelinjen:

– Min oppfordring til alle som tenker at de gjerne vil bidra, men ikke har greie på sporten, er klar; kast dere uti det, meld dere som trenere, oppmenn/oppkvinner eller ta ansvar for dugnaden. Vi trenger flere ildsjeler, og alle kan bidra med noe.

– Tilbudet ungene får, blir aldri bedre enn det vi foreldre er villige til å legge i det

Vi er heldige som allerede har mange ildsjeler i klubben vår, som bidrar med mye. Amund er en av dem som bidrar med aller mest, og derfor er vi også veldig glade for å kunne gi ham et lite gavekort som en oppmerksomhet og en takk fra Bogafjell IL. Takk for at du er månedens ildsjel i september