Fenomenal sesong for fotballjentene som spiller på full bane

Etter å ha fulgt jentefotballen i Bogafjell IL i over 10 år og sett utviklingen på både trener og spillersiden så er jeg mektig imponert.

Det som fotballjentene i alder 14 til 18 år har gjort i sesongen 2022 er mildt sagt oppsiktsvekkende.

Lagene som spiller på full bane i ungdomsfotballen har alle vunnet serien. Det er en uhyre sterk prestasjon når vi vet at ingen av lagene er ”blodtoppet” eller ”kjøpelag”.

J14-1 har vunnet serien i 1.div sør og skal søndag den 20.november klokken 14:00 spille KM-finale. Rett og slett er de allerede sikret minst sølv i kampen om kretsmesterskapet. Motstander er Stord (som har spilt mot lag fra Haugesund/Karmøy) inne i Randaberg Arena. Kampen går på kanalen Direktesport.

J14-2 har vunnet serien 3.div avdeling 1.

J15 har vunnet serien i 2.div avdeling 2.

J17 har vunnet serien 2.div avdeling 4 høst.

A-laget som pr. definisjon er spillere mellom 15 og 18 år og startet opp sist sommer har også masse gode prestasjoner i sin første hele sesong i 4.divisjon.

Den røde tråden som går hele veien her er kontinuitet, trygghet, trivsel og miljø. Legger vi til aktivitet som en ekstra her, så har vi mye av svaret. Det finnes både landslagsspiller og kretslagsspillere i klubben. Det er for det meste ene og alene spilleren selv sin fortjeneste. Gode trenere gir trygghet.

Hvis vi begynner med de yngste som spiller på full bane – jenter 14. Da har vi en gjeng jenter som har kjent hverandre svært lenge. Flere av disse spiller også håndball sammen. Trenere Kjetil og Ståle har vært med hele veien. Så skjer det at våre venner på Figgjo tar kontakt for å slå seg sammen. Figgjo hadde med seg jenter som var yngre for å stille lag når alderen tilsa større bane. Løsningen var at alle på Figgjo fikk muligheten til å begynne i Bogafjell. Da kom det 8 spillere til J14. Noen ett år yngre gikk til Bogafjell J13. Dette gjør at J14 er en stor og bærekraftig gjeng. Disse kan spille sammen flere år fremover.

Figgjos trenere Lasse og Eirik ble også med på lasset. Dette ga nok jentene fra Figgen en ekstra trygghet i starten.

J14 har en dynamisk gruppe der alle spiller der de hører hjemme. De ivrigste er med og hospiterer oppover i systemet. De som ligger i mellomsjiktet veksler med å spiller på lag 1. Alltid noen fra lag 1 med på lag 2 kamper slik at de som ikke er fullt så ivrige får med seg løpsvillige medspillere som gjør at alle får mestring. De reiste til Danmark og Nørhalne-cup i vår. To jevne lag. Resultatet var at det ene laget tapte finalen og fikk sølv, mens det andre laget vant bronsefinalen. Det blir spennende å følge denne ivrige gjengen med rundt 25 spillere.

J15 har sakte men sikkert blitt litt og litt flinkere rent sportslig. Kjelli, Vidar, Frode og Heidi har vært med jentene en årrekke. Vært tålmodige og alltid hatt det sosialt trygt i bunn. Fra å være ett lag som var lett å slå har de blitt en hard nøtt å knekke. Her skjedde det noe lignende som med Figgjo vs Bogafjell. Bare at her var det Ganddal som ga fra seg spillere pga for tynn tropp. Sett utenfra så er også dette bare vinn vinn. Koronapausen kom vel like etter at jentene fra andre siden av Stokkelandsvannet ankom Fjellet. Men nå i sin første hele sesong så har pilen kun gått en vei. Oppover. De tapte ikke en kamp i høst. Her er det også en rekke spillere som har hospitert oppover på både J17 og A-laget. Har vært svært viktige for de eldre lagene.

J17. I denne alder er det alltid frafall. Også i Bogafjell. Når jentespillere får kjærester, kveldsjobb og skal ha karakteren 6 i alle fag så går det ofte utover hobbyen. Det forsvant noen meget solide spillere etter fjoråret. Dette gjorde at laget var litt usikker på hvilket nivå de skulle melde seg på i. Historisk så har det alltid spilt på nivå 1. Men litt usikkerhet på størrelse av tropp når påmeldingsfristen var, så ble det nivå 2 vår. Bjørn trener som har vært med i snart 10 sesonger rundt 2005 årgangen traff blink her. Sammen med Terje og Harald så loset de laget inn til en fin fin tredjeplass i vårsesongen. Ove også med i starten av sesongen. Alle med lang fartstid i klubben. Miljøskapere. Dette gjorde at de ble satt på det nest øverste nivået i høst og landet ut som seriemestrer. Men dette hadde aldri gått uten det gode samarbeidet med J15 og til dels J14 trinnet. J2005 gjengen var akkurat litt for få til å stille full tropp i kampene. Denne måten å løse utfordringen på er ett skoleeksempel på hvordan en kan drive spillerutvikling i egen klubb. En må ikke på død og liv gå til andre klubber for å bli en bedre spiller. Dessverre ble kampprogrammet akkurat litt for tøft i OBOS cup for J17 og damelaget. Her røk begge lag ut pga kampbelasting. Men tøft å prøve var det selv om.

Damelaget er egentlig kun en dame. Ingvild på 26. resten mellom 15 og 18 år. Her er Bernti trener sammen med apparatet rundt J17. Snille og gode folk som lar alle som trener få spille kamper. Masse tøffe kjekke kamper. Dette 1 ½ året med damelag legger ett meget bra fundament for det som kommer.

I sommer reiste en stor gjeng fra J17, A-laget og hospitantene fra J15 til Oslo og Ekebergsletta for å delta på Norway Cup. Vi stilte lag i både J17 og J19 klassen. Begge lag sparket godt fra seg og møtte lag fra både inn- og utland. Veldig mye bra fotball, men kanskje enda viktigere var det sosiale som var med og dannet grunnlaget for en veldig bra høst for både J17 og A-laget. En godt sammensveiset gjeng som kom tilbake fra Oslo.

Om alle trenere, lagledere og fotballutvalget snakker bra sammen fremover – så kan det virkelig bli kjekt rundt A-laget fremover. Nå spisses alle divisjoner i damefotballen. Neste vår en rekke særdeles gode lag i 4.divisjon. Toget har startet – kom deg på om du vil være med. Å stå på perrongen er en dårlig løsning.

Sportslig hilsen Noras.