Brenner for idrettsglede i det lange løp

Møt månedens ildsjeler, Eli Eide og Unn Berge

Eli Eide og Unn Berge betyr mye for håndballen på Bogafjell – og minst like mye for ungdommene de trener.

Det lå et lite preg av spenning i luften inne i Bogafjellhallen i minuttene før Bogafjells juniorjenter tok imot Sandnes HK, med flere tidligere Bogafjell-jenter på laget, til kamp i J20-serien nå i januar. Spillernes ansikter sprakk opp i store smil da de fikk vite at trenerne, Eli Eide og Unn Berge, akkurat hadde fått tildelt utmerkelsen månedens ildsjel.

– Hæ? Er dere månedens trenere? Kult!

Månedens trenere, månedens ildsjel – kall det hva du vil. Et gavekort er egentlig en ganske liten oppmerksomhet, når man ser på trenernes “idrettslags-CV” i Bogafjells håndballavdeling.

– Dette er to ildsjeler som har vært veldig viktige for håndballmiljøet i idrettslaget vårt. Ikke bare rundt eget lag, men de har også gjort mye for alle håndballspillerne i klubben gjennom sitt arbeid i håndballutvalget. Vi er veldig glade og takknemlige for at vi har Eli og Unn i klubben vår, sier daglig leder Arild Sværen.

Topp og bredde

Eli har fulgt dette håndballaget helt fra oppstarten gymsalen på Bogafjell skole da jentene gikk i 1. klasse, og har sittet i håndballutvalget i idrettslaget fra 2015 til 2022.

Unn har vært turneringsmor i mange år, og kom inn som trener i 2016, da jentene gikk i 6. klasse. Hun har også sittet i håndballutvalget de siste fem årene.

Og for en reise det har vært.

Jentene har spilt breddeserie, A-serie og attpåtil en koronasesong i regionsserien. De har deltatt på ulike turneringer, med årene i Kristiansand som sportslige og sosiale høydepunkt. Og både i turnering og seriespill har trenerne og jentene klart å ivareta både topp og bredde.

– Vi har to år stukket av med det jeveste trofeet, og stolt hatt pokal med hjem til Bogafjell. Vi har hatt treningsvillige og motiverte jenter som noen sesonger var oppe i fire treninger per uke. Og vi har i flere år meldt på lag i ulike divisjoner, for å favne om alle – og har lagt vekt på at det skal være et tilbud for alle uansett sportslig nivå, forteller Eli og Unn.

Nedstenging og nedleggelse

Men det har ikke bare vært en dans på roser verken for voksne eller ungdommer. To solide motbakker har de måttet slite seg over. Først kom koronanedstengingen, og så sent som i fjor ble laget nedlagt.

– Vi kom oss gjennom to år med pandemi, hvor vi hadde to utetreninger i uken med styrketrening og kondisjon. Savnet etter hall og ball ble stort, og det var en enorm lettelse og glede at ingen jenter datt av i denne perioden. Men vi avsluttet laget våren 2022 da vi manglet keeper. Det var stor sorg og et stort savn, men i september 2022 ble vi oppmuntret til å prøve å starte opp igjen, og 14 ivrige jenter er nå tilbake på trening og kamp. Ambisjonsnivået er lavt, og både vi og jentene er først og fremst opptatt av trivsel og at alle skal få være med. Vi trener nå en gang i uken og oppmøtet er bra – det er tydelig at håndball er kjekt også i 17-18 års alderen. Det er lett, og ikke minst kjekt, å være trener når det er så mange positive og flotte jenter. Vi har også vært heldige med en flott foreldregruppe som har vært aktive, enkle å få til å delta på turneringer og dugnader – som for eksempel de store påskeeggdugnadene vi har hatt i flere år, sier trenerduoen.

Det var altså ikke gitt at Bogafjell skulle stille lag i J20-serien denne sesongen.

– Jobben Eli og Unn har gjort med å gjenreise laget, har vært helt fantastisk. Vi vet hvor sårbare idrettstilbud kan være for ungdom i de eldste tenåringsklassene, og da er det ekstra viktig at vi som idrettslag klarer å skape gode aktivitetstilbud som ungdommene ønsker å være med på. Det har denne gjengen klart, og det er vi glade for, sier Arild Sværen.

Nøkkelen til å klare å holde jentene i idretten gjennom ungdomsår, pandemitid og keeperkrise, finner vi i trenernes mantra.

– Vi heier på flest mulig, lengst mulig – og at idrettsglede er viktigste i det lange løp. Samhold og en felles forståelse for viktigheten av relasjoner og breddeidrett har vært viktig for oss begge, selv om vi til tider må erkjenne at vi liker dårlig å tape. Ambisjonene til trenere må ikke overgå jentenes ambisjoner, og vi har vært i dialog med jentene om hva de vil, og hvor mye de vil. Det tror vi er svært viktig. Vi to, sammen med Inge Bjerk i mange år, har hatt fantastisk mange kjekke opplevelser, idrettsøyeblikk og minner, som vi kommer til å huske på til langt inn i alderdommen. Håndball er en fantastisk idrett – og ikke minst lagidrett – som gir grobunn for samhold, fellesskap og mer robuste unger og ungdommer, sier Eli og Unn.

Og tro ikke at de er ferdige med jobben. Tvert om. Her er det nye prosjektet i sikte.

– Målet er at Bogafjell skal ha et damelag på sikt, som kan favne om mange årsklasser, og som kan vise yngre jenter at håndball er en fantastisk idrett også i voksen alder. Vi håper jentene velger håndball også i årene som kommer, og stiller oss positive til videre lag i klubben.